Gezonde Tip
Image default
Fitness

4 Tips voor beginners en gevorderden om je kernspieren te trainen

Het trainen van je kernspieren is een essentieel onderdeel van elke fitnessroutine omdat het de algehele stabiliteit en het evenwicht helpt bevorderen. Met de kern worden de spieren die jouw wervelkolom en bekken stabiliseren bedoeld, zodat je gemakkelijk in verschillende richtingen kunt bewegen. Kernspiertraining helpt bij het opbouwen van kracht in jouw buik-, schuine en rugspieren, wat je houding kan verbeteren en het lichaam kan ondersteunen bij het tillen van zware gewichten of het uitvoeren van fysieke taken. Een sterke romp helpt ook beschermen tegen blessures door bijna elke activiteit gemakkelijker en efficiënter te maken, van hardlopen tot zwemmen. Beknibbel dus niet op workouts die je kern bevorderen – zorg dat je ze opneemt in je gewone fitnessroutine voor een evenwichtig en gezond lichaam. Lees hier snel verder om je kernspieren een krachtige workout te geven, want hier zijn een paar tips om je te helpen jouw kern effectief te trainen!

1. Neem dynamische oefeningen op in je routine

Dynamische kernoefeningen, zoals planken, bergbeklimmers en pilates en bird dogs, activeren meerdere spieren tegelijk en kunnen worden gebruikt om full-body workouts te creëren. Dit zijn geweldige oefeningen voor beginners en meer gevorderden die hun kern willen versterken, vooral hun buikspieren en heupflexoren. Door dynamische oefeningen in je trainingsschema op te nemen en ze regelmatig af te wisselen, zul je in een mum van tijd een sterkere kern tevoorschijn toveren! 

2. Combineer krachttraining met cardio

Meng jouw routine met zowel kracht- als uithoudingsoefeningen. Krachtoefeningen helpen om spieren op te bouwen, terwijl uithoudingsoefeningen uw cardiovasculaire conditie verhogen, zodat je taken kunt uitvoeren zonder dat je je uitgeput of overweldigd voelt. 

In de sportschool kun je je uitleven met zowel krachttraining als cardio. Begin jouw training bijvoorbeeld met 15 minuten hardlopen, om vervolgens over te gaan op 45 minuten krachttraining. Andere goede cardiomogelijkheden zijn hardlopen, roeien en zwemmen. Vooral zwemmen is uitstekend voor je cardio en aerobe capaciteiten! Als je op zoek bent naar een sportschool met personal training inclusief zwembad en sauna in de omgeving van Den Haag, kom dan vooral even buurten bij Active Health Center, de sportschool Ypenburg

3. Leer jouw capaciteiten kennen 

Vind het juiste intensiteitsniveau voor jou. Begin met een set kernoefeningen met weinig impact en verhoog geleidelijk de intensiteit naarmate je meer vertrouwd raakt met de bewegingen.

4. Vergeet geen rustdagen!

Tenslotte is het belangrijk om te onthouden dat rust nemen net zo belangrijk als een intensieve training. Rustdagen geven jouw lichaam de tijd om te herstellen van de fysieke stress die het heeft ondergaan tijdens de trainingssessies en geven ongebruikte spiervezels de kans om zichzelf opnieuw op te bouwen ter voorbereiding op toekomstige trainingen.