Gezonde Tip
Image default
Gezondheid en veiligheid op het werk

Drink voldoende water, en wat nog meer?

Drink voldoende water, en wat nog meer?

Bij een gezonde levensstijl hoort water drinken. Dagelijks heb je aan een liter niet genoeg, dus het is belangrijk van water drinken een gewoonte te maken om aan de juiste hoeveelheid te komen. Hoeveel is dat en gaat het alleen maar om water? 

We kijken er niet meer van op, mensen die dagelijks met een flesje of bidon gevuld met water rondlopen. Op kantoor, in de sportschool, tijdens een college. Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen ‘aan het water’ is. Volgens de maag lever darmstichting is dit een gezonde ontwikkeling, maar hoef je het niet bij alleen water te houden. 

Het advies luidt om zo’n anderhalve tot twee liter water per dag te drinken. Dan zou je toch denken dat je constant een flesje water in je heuptasje moet hebben. Maar, zo meldt de stichting, alle dranken tellen mee. Dus ook die kop thee, dat kopje koffie en dat glas water met citroensap in de ochtend. 

Minder afvalstoffen en een gezonde huid 

Water, en al die andere op waterbasis gemaakte dranken, helpen mee je spijsvertering op gang te houden. Het helpt de darmen om alle voedingsstoffen op te nemen en zorgt er ook voor dat je afvalstoffen makkelijker kwijtraakt. Ook zorgt het voor een gezonde lichaamstemperatuur. Als je drinkt, kun je ook zweten als dat nodig is. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je huid. Als je namelijk steeds die afvalstoffen kwijt kunt, raakt je huid er niet door aangetast en krijg je een gezonde kleur en soms een blos op je wangen. 

De maag lever darmstichting adviseert dan ook altijd een flesje water bij je te hebben. Draag deze in je Legend tas of welk ander merk tas dan ook, of kies voor een rugzak met een apart vak voor een flesje water of bidon. Zet een flesje op je bureau, stop er eentje in de sporttas en zorg dat je regelmatig een paar slokken neemt. Als je jezelf eraan went, en regelmatig je flesje bijvult, heb je binnen de kortste keren anderhalve liter water op. 

Vraag een glaasje water bij je koffie

Ben je minder bedreven in het water drinken, maar drink je wel regelmatig thee of koffie, dan telt dat ook mee. Dan is het natuurlijk belangrijk dat je er geen suiker of melk in doet. Heb je dus niet dat flesje water bij je, zorg er dan voor dat je je pasjeshouder heren bij je draagt zodat je af en toe een stop in een café of koffiebar kunt maken. Kies voor thee of pure koffie en vraag er een glaasje water bij. Altijd. Zo kom je toch aan voldoende vocht. 

Wist je dit?

Wist je trouwens dat yoghurt ook meetelt bij de hoeveelheid ‘water’ die je dagelijks drinkt? Datzelfde geldt voor bouillon of soep. Zo kom je vast wel aan een flinke hoeveelheid, zeker als je de dag al start met een flink glas water en bij de lunch en het avondeten ook water drinkt.