Gezonde Tip
Image default
Schoonheid

Hoe kom je van schimmelnagel af?

Schimmelnagels, ook bekend als kalknagels, zijn een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Het is een infectie die de nagels aantast en kan leiden tot verkleuring, broze nagels en soms zelfs pijn. Gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden om van schimmelnagels af te komen. In dit artikel zullen we kijken naar een aantal van deze methoden en hoe je ze kunt toepassen om van dit vervelende probleem af te komen.

 

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Schimmelnagels kunnen ontstaan door directe blootstelling aan schimmelsporen. Dit kan gebeuren wanneer je op blote voeten loopt in openbare ruimtes waar schimmels aanwezig zijn. Het risico op schimmelnagels neemt toe in vochtige omgevingen of als je voeten langdurig vochtig blijven, bijvoorbeeld door het dragen van vochtige sokken of schoenen.

 

Diagnose van schimmelnagels

Als je vermoedt dat je last hebt van schimmelnagels, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. De arts zal de nagel inspecteren en indien nodig een monster nemen om te laten testen op schimmelinfecties. Een juiste diagnose is belangrijk om de meest effectieve behandeling te bepalen.

 

Behandelingen voor schimmelnagels

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om van schimmelnagels af te komen. De keuze van de behandeling hangt af van de ernst van de infectie en de individuele situatie. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

Topische antischimmelmedicatie: Topische antischimmelmedicatie zoals crèmes, zalven en nagellakken kunnen rechtstreeks op de nagel worden aangebracht om de schimmel te bestrijden. Deze medicijnen zijn meestal zonder recept verkrijgbaar en kunnen helpen bij milde tot matige schimmelinfecties.

Orale antischimmelmedicatie: Voor ernstigere schimmelnagelinfecties kan de arts orale antischimmelmedicatie voorschrijven. Deze medicijnen bestrijden de schimmel van binnenuit en kunnen effectiever zijn bij hardnekkige infecties. Het is belangrijk om de volledige voorgeschreven kuur af te maken, zelfs als de symptomen verdwijnen.

Laserbehandeling: Laserbehandeling wordt steeds populairder als een effectieve methode om schimmelnagels te behandelen. De laser straalt geconcentreerd licht uit dat de schimmel doodt zonder de omliggende weefsels te beschadigen. Meerdere sessies kunnen nodig zijn voor optimale resultaten.

Natuurlijke remedies: Sommige mensen geven de voorkeur aan natuurlijke remedies om schimmelnagels te behandelen. Tea tree olie, appelazijn en knoflook worden vaak genoemd als huismiddeltjes tegen schimmelinfecties. Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is om deze claims te ondersteunen, kan het proberen van natuurlijke remedies een optie zijn voor milde infecties. Lees hier meer over azijn tegen voetschimmel.

Werken deze nu toch niet, dan is hier een groter overzicht van middelen die werken tegen voetschimmel.

 

Preventieve maatregelen

Het voorkomen van schimmelnagels is beter dan genezen. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 • Draag altijd slippers in openbare douches, zwembaden en sportscholen.
 • Houd je voeten schoon en droog.
 • Draag ademende schoenen en katoenen sokken.
 • Verwissel regelmatig je sokken, vooral als je last hebt van zweetvoeten.
 • Vermijd het delen van nagelknippers, vijlen en andere nagelgereedschappen.
 • Desinfecteer nagelgereedschap regelmatig.

 

Tips voor het omgaan met schimmelnagels

 • Knip je nagels kort en recht om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.
 • Gebruik aparte handdoeken voor je voeten om verspreiding van de schimmel naar andere delen van het lichaam te voorkomen.
 • Was je handen grondig na het aanraken van geïnfecteerde nagels om te voorkomen dat de schimmel zich verspreidt naar andere nagels.
 • Vermijd het dragen van nagellak en kunstnagels, omdat deze de groei van schimmels kunnen bevorderen.
 • Vermijd het dragen van strakke schoenen die je voeten niet kunnen laten ademen.

 

Hoe lang duurt het om van schimmelnagels af te komen?

De duur van de behandeling kan variëren afhankelijk van de ernst van de infectie en de gekozen behandelmethode. Over het algemeen kan het enkele weken tot enkele maanden duren voordat de nagel volledig hersteld is. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de behandeling volgens de voorschriften te volgen voor optimale resultaten.

 

Conclusie

Schimmelnagels kunnen een bron van frustratie zijn, maar met de juiste behandeling en preventieve maatregelen is het mogelijk om van dit probleem af te komen. Of je nu kiest voor medicamenteuze behandelingen, lasertherapie of natuurlijke remedies, het is belangrijk om geduldig te zijn en de instructies van je arts op te volgen. Door goede hygiënepraktijken te volgen en alert te zijn op mogelijke risicofactoren, kun je de kans op schimmelnagels verminderen.

https://kalknagelbehandelen.nl/middel-tegen-voetschimmel/