Gezonde Tip
Image default
Schoonheid

Zien je ogen er vermoeid uit? Ooglidchirurgie kan de oplossing zijn om je hangende ogen te verhelpen

Hangende of verslapte oogleden kunnen meer doen dan je er moe of ouder uit laten zien dan je je voelt. Ze kunnen ook je gezichtsvermogen aantasten.

Voor de meesten van ons is het eventueel hangen van de ogen een natuurlijk onderdeel van het ouder worden. Als je bedenkt dat we 15 tot 20 keer per minuut knipperen, is het niet verwonderlijk dat onze oogleden tegen de tijd dat ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt, wel wat hulp kunnen gebruiken. De ernst varieert echter.

Naarmate we ouder worden, worden de spieren die onze oogleden ondersteunen zwakker, waardoor onze oogleden uitrekken. Hierdoor kan overtollig vet zich boven en onder de oogleden ophopen. Onze wenkbrauwen kunnen wat verslappen, de bovenste oogleden kunnen hangen en de wallen onder onze ogen lijken er de hele tijd te zijn – niet alleen als we niet slapen.

Cosmetisch gezien maken deze veranderingen sommige mensen ongelukkig – en dat is begrijpelijk. Maar belangrijker is dat hangende oogleden kunnen verhinderen dat je je ogen helemaal kunt openen of dat je zijdelings minder goed kunt zien.

Veel mensen met hangende oogleden realiseren zich niet hoeveel van hun perifere zicht ze missen totdat ze ervaren hoe groot de impact kan zijn op het rijden en de hoeveelheid licht die in hun ogen komt wanneer die huid is gelift. Het verwijderen van overtollige ooglidhuid kan meestal worden gedekt door de verzekering als je aan bepaalde criteria voldoet. Je arts van ooglift.nl kan dat beoordelen en je daarover adviseren.

Wat is ooglidchirurgie?

Ooglidchirurgie (ook wel ooglift genoemd) verwijdert overtollige huid, spieren en vet in de bovenste of onderste, of beide, oogleden. De medische term is “blepharoplastie”.

“Blepharoplastiek is een veel voorkomende, goed te verdragen poliklinische ingreep. Maar het vereist een eerlijk gesprek over de verwachtingen van de patiënt voordat er daadwerkelijk geopereerd kan worden. Het is een relatief pijnloze ingreep, maar je kunt daarna wel blauwe plekken verwachten. Check ooglift.nl voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Wie is een goede kandidaat voor een blepharoplastie?

Patiënten moeten in goede gezondheid verkeren en een realistisch idee hebben van wat ze met de operatie willen bereiken. De meeste patiënten zijn 45 jaar of ouder, hoewel sommige mensen kiezen voor een eerdere operatie als hun oogleden hun zicht beïnvloeden.

Welke resultaten kunt je verwachten van een ooglift?

Als de tere huid rond je ogen zijn elasticiteit heeft verloren en de spieren zijn verzwakt, wat resulteert in hangende bovenoogleden en wallen in de onderoogleden, kan een ooglidcorrectie het gebied rond het ooglid er duidelijker uit laten zien. Dit kan je een meer uitgeruste, verfriste uitstraling geven.

De operatie stopt de veroudering niet, maar de resultaten zijn langdurig (de huid bouwt zich na verloop van tijd weer op, misschien wel na een jaar of 30). Wallen komen meestal niet terug na een ooglidcorrectie. Naarmate je ouder wordt, kunnen je wenkbrauwen echter gaan verzakken. Botox of andere filler-injecties of een wenkbrauwlift, ook wel voorhoofdslift genoemd, kunnen dit verhelpen. 

Wat een ooglidcorrectie niet zal doen

Een blepharoplastie verandert niets aan de basisstructuur van je ogen, aangezien het geen reconstructieve ingreep is. Kraaienpootrimpels of donkere kringen onder de ogen worden niet weggenomen. Ooglidchirurgie kan er zeker voor zorgen dat je je een stuk beter voelt over je uiterlijk.

Erfelijkheid speelt een grote rol in hoe we ouder worden. Je kunt een extra bijdrage leveren, voor en na een ooglidoperatie, door niet te roken, blootstelling aan de zon te vermijden en stress te verminderen.