Gezonde Tip
Image default
Thuisgezondheid

Heeft het nut om supplementen te slikken en welke supplementen helpen echt?

 

Wat zijn supplementen?

Supplementen zijn producten die bedoeld zijn om de inname van bepaalde voedingsstoffen aan te vullen of te verhogen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen zoals pillen, poeders, drankjes en capsules. Deze producten kunnen vitamines, mineralen, kruiden, aminozuren en andere natuurlijke stoffen bevatten. Hoewel ze lijken op medicijnen, zijn supplementen niet bedoeld om ziekten te voorkomen, te diagnosticeren of te behandelen.

Waarom nemen mensen supplementen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor supplementen:

  • Tekorten opvullen: Bij bepaalde gezondheidsomstandigheden of diëten kunnen er tekorten ontstaan in essentiële voedingsstoffen. Supplementen kunnen helpen deze tekorten aan te vullen.
  • Preventieve gezondheidszorg: Sommige mensen nemen supplementen om het risico op bepaalde gezondheidsproblemen te verminderen. Bijvoorbeeld, het nemen van vitamine D kan helpen de botgezondheid te bevorderen.
  • Prestatieverbetering: Atleten kunnen supplementen gebruiken om hun prestaties te verbeteren, spiermassa te vergroten of herstel na training te bevorderen.
  • Welzijn en schoonheid: Producten zoals biotine worden vaak gepromoot voor haar, huid en nagelgezondheid.

De wetenschap achter supplementen

De effectiviteit en veiligheid van supplementen varieert. Er is wetenschappelijk bewijs dat sommige supplementen gunstig kunnen zijn, terwijl anderen minder effectief of zelfs schadelijk kunnen zijn.

  • Bewezen voordelen: Sommige supplementen, zoals foliumzuur voor zwangere vrouwen, hebben duidelijk bewezen voordelen. Het kan helpen bepaalde geboorteafwijkingen te voorkomen.
  • Onderzoek is verdeeld: Voor andere supplementen, zoals vitamine C voor verkoudheid, zijn de resultaten gemengd. Sommige studies tonen voordelen aan, terwijl andere dat niet doen.
  • Potentiële risico’s: Overdosering van bepaalde vitamines en mineralen kan schadelijk zijn. Te veel vitamine A, bijvoorbeeld, kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals levertoxiciteit.

Supplementen versus hele voeding

Hoewel supplementen nuttig kunnen zijn, zijn ze niet bedoeld ter vervanging van een evenwichtige voeding. Echte voeding biedt een complex voedingsprofiel met vezels, enzymen en andere verbindingen die synergistisch werken.

Supplementen kunnen geïsoleerde voedingsstoffen bevatten zonder de extra voordelen van hele voeding. Bijvoorbeeld, terwijl een vitamine C-supplement gunstig kan zijn, biedt een sinaasappel naast vitamine C ook vezels, kalium en andere voedingsstoffen.

Conclusie – Hebben supplementen nut?

Ja en nee. Voor mensen met specifieke voedingsbehoeften of tekorten kunnen supplementen zeer nuttig zijn. Ze kunnen ook voordelen bieden in situaties waar het moeilijk is om bepaalde voedingsstoffen uit voedsel te halen. Echter, het is essentieel om geïnformeerd te blijven, de aanbevolen doseringen te volgen en, indien mogelijk, te overleggen met een zorgverlener.

Voor de gemiddelde persoon die een gevarieerd en evenwichtig dieet eet, kunnen de voordelen van supplementen minimaal zijn. In sommige gevallen kan een teveel aan supplementen zelfs schadelijk zijn. Het is altijd het beste om voedingsstoffen uit hele voedingsmiddelen te halen wanneer dat mogelijk is.

Wil je meer betrouwbare informatie over de zin of onzin van supplementen en welke (extra) vitamines jij eventueel nodig hebt? Bekijk dan eens deze informatieve pagina over welke vitamines je nodig hebt.

Twijfel je over het gebruik van supplementen? Neem dan sowieso eens contact op met je huisarts. Hij of zij kan eventueel een bloedtest afnemen en je adviseren over welke supplementen voor jou geschikt kunnen zijn. Let op: Voedingssupplementen zijn geen vervanging van een normaal en gevarieerd eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging!

https://www.uniswiss.nl