Gezonde Tip
Image default
Verpleging

Betaal je eigen risico voor een bezoek aan de huisarts?

Breng jij met enige regelmaat een bezoekje aan de huisarts, dan is het natuurlijk logisch dat je je afvraagt of je hiervoor eventueel kosten moet betalen. Je bent dan wel verzekerd, maar je hebt wel te maken met een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Helemaal niet zo gek dus dat je hier vragen over hebt. Het kan namelijk soms best verwarrend zijn welke kosten nu wel volledig worden gedekt door je zorgverzekeraar en welke kosten (deels) door het eigen risico bekostigd dienen te worden. Om antwoord te geven op deze vraag, gaan we eerst iets dieper in op het eigen risico.

 

Het eigen risico

 

Iedereen die in Nederland 18 jaar of ouder is, is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Daarbij komt ook een verplicht eigen risico van minimaal 385 euro. Waarom zeggen we minimaal, dat komt omdat je deze vrijwillig kunt verhogen tot wel 885 euro. De reden dat veel mensen dit doen, is omdat ze dan maandelijks minder aan premie hoeven te betalen. Wel is het verstandig dat wanneer je ouder wordt, je rekening houdt met het feit dat je eerder zorg nodig hebt, waardoor het niet verstandig is om het eigen risico op te schroeven. Gemiddeld genomen hebben de meeste ouderen van boven de 65 hun eigen risico van 385 euro namelijk al in het eerste half jaar volledig verbruikt.

 

Een bezoek aan de huisarts

 

Wanneer jij een bezoekje brengt aan de huisarts in Naarden, dan hoef je je geen zorgen te maken over het feit dat je hier een rekening voor thuisgestuurd krijgt. Het bezoek zelf wordt namelijk niet in rekening gebracht als het gaat om het eigen risico. Uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden, alleen worden deze netjes door de zorgverzekeraar vergoed. Houd er wel rekening mee dat bepaalde aanvullende onderzoeken wel ten koste kunnen gaan van het eigen risico. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld het prikken van bloed, maar ook medicatie welke door de huisarts wordt voorgeschreven dien je vanuit het eigen risico te bekostigen.