Gezonde Tip
Image default
Alternatief

Culinaire avonturen met de koningin van de groente

Asperges worden veelal de koningin van de groente genoemd, of het witte goud. Men is over het algemeen ontzettend dol op zowel groene als witte asperges. De asperge is (verre) familie van de narcis, lelie, knoflook en prei. Dit zijn de lelieachtigen. Hoe lekker je asperges ook vindt, laat asperges vooral kweken bij een professionele aspergekwekerij. Zelf asperges kweken in je eigen moestuin is namelijk te complex.

De parel van het land

In principe loopt de aspergeperiode tot eind juni (met als begin eind april). Asperges zijn dan ook een seizoengroente. Het is niet zo dat je ze het hele jaar door kunt krijgen en dus kunt eten. Niet iedereen is een liefhebber van deze toch wel speciale groente. Niet iedereen weet overigens dat er vrijwel geen verschil is tussen de witte en de groene asperge. Het enige verschil is dat de witte asperge een wat mildere smaak heeft dan zijn groene broertje. Witte asperges groeien in het donker onder grond, wat ervoor zorgt dat ze wit zijn. De groene asperge groeit bovengronds en krijgt zijn mooie groene kleur door het licht. De smaak van deze asperge is pittig en iets sterker dan de zachte smaak van de witte asperge. Mocht je van plan zijn om te koken met asperges, wikkel ze dan meteen in een vochtige doek voor je ze in de koelkast legt. Zo kun je de asperges ruim twee dagen vers houden. Het fijne aan asperges is dat ze vol calcium, kalium en ijzer zitten. Een asperge heeft nauwelijks calorieën en bevat een hoop vitamine C en B.

Culinair met asperges

Ben je dol op koken en wil je graag aan de slag gaan met de asperge, dan kun je jouw geluk niet op. De asperge is namelijk erg veelzijdig op culinair gebied en je kunt eigenlijk alle kanten op. Zo kun je witte asperges lekker eten op traditionele wijze. Men kookt ze vaak (soms in een speciale asperge pan), en serveert ze met gekookte eieren, nieuwe krieltjes en een botersaus met wat peterselie. Zowel ham als zalm worden hierbij gegeten. Je kiest het beste voor een saus voor asperges. Je kunt een saus voor asperges zelf maken of uit een pakje halen. Het groene broertje kun je blancheren en grillen. Groene asperges doen het goed in salades, maar zijn ook lekker met een lichte vinaigrette op basis van een sjalotje, wat kruiden en een goede balsamicoazijn. Wil je wat creatiever bezig gaan, kies dan voor een quiche met asperges en vis bijvoorbeeld. Of een lekkere plaattaart met groene én witte asperges. Of combineer de asperge met lekkere schaal- en schelpdieren, zoals de coquille. Eigenlijk kun je met asperges weinig verkeerd doen!

https://www.aspergeskoken.info/asperge-sauzen/