Gezonde Tip
Image default
Alternatief

Hoe werkt de klinische behandeling van een ernstige verslaving?

Je spreekt van een verslaving als willen is veranderd in moeten. Iemand die verslaafd is, is afhankelijk van een bepaald middel. Maar je kunt ook verslaafd raken aan een bepaald soort gedrag, zoals seks of gamen. Klinische behandeling bij verslaving biedt vaak de juiste hulp als er sprake is van een ernstige afhankelijkheid van alcohol, pijnstillers of medicijnen, waardoor je in het dagelijks leven niet meer goed kunt functioneren. Naast mensen met ernstige verslavingen zijn klinische revalidatieprogramma’s de meest effectieve optie voor mensen bij wie thuis factoren zijn die kunnen bijdragen aan hun voortdurende verslaving. Hetzelfde geldt voor mensen die thuis misschien geen stabiele ondersteuningsstructuur hebben.

Klinische behandeling is vaak de eerste stap naar herstel. Na het behandeltraject wordt de klinische behandeling voortgezet met een passende ambulante behandeling en intensieve nazorg voor duurzaam herstel. Een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling maakt gebruik van erkende klinieken in het binnen- en het buitenland.

Intensief behandeltraject

Klinische afkickprogramma’s bieden 24 uur per dag psychologische en emotionele ondersteuning. De klinieken bevinden zich in veilige, goed georganiseerde en comfortabele omgevingen. Mensen zijn daar vrij van verschillende afleidingen, externe triggers en negatieve invloeden die misbruik van verslavende middelen zoals alcohol, cocaïne, 3-MMC, GHB, lachgas, medicijnen en pijnstillers of bepaalde gedraging zoals gamen of seks kunnen aanwakkeren. Bij het herstellen van een verslaving met een klinische behandeling volgen cliënten een intensief behandeltraject bestaande uit individuele therapie en groepstherapie. Het toegewijde multidisciplinaire team van specialisten behandelt hier volgens de bewezen effectieve methode van het 12 stappen programma bij verslaving. Dit programma is een behandelingsplan waarbij de twaalf verschillende stappen de weg naar herstel beschrijven. Vanaf het moment dat je je verslaving erkent tot aan het punt waarop je bent hersteld en je je ervaringen met lotgenoten deelt om hen te helpen. Het uiteindelijke doel van het 12-stappenprogramma is een betere kwaliteit van leven en blijvend herstel.

Minnesota model

Het uitgangspunt van het 12-stappenprogramma is het Minnesota model. Volgens dit model kijk je naar de biologische, psychologische, spirituele en sociale gevolgen van een verslaving. De zienswijze van het Minnesota model is gebaseerd op de 12-stappen van de Anonieme Alcoholisten en is overgekomen uit de Verenigde Staten. Het model is tegenwoordig een begrip in Nederland en wordt door een groot aantal instellingen ingezet. Het 12-stappenprogramma bestaat ook uit psychotherapie, gezinstherapie, individuele begeleiding, cognitieve gedragstherapie (CGT) en acceptance and commitment therapie (ACT) en wordt uitgevoerd door professionele hulpverleners. Daarbij is het een belangrijke kanttekening dat verslavingszorg maatwerk is.

Nazorg voor blijvend herstel

De specialisten van een verslavingszorginstelling weten als geen ander dat cliënten na een klinisch behandelprogramma een passend nazorgtraject nodig hebben. Dit traject bestaat uit individuele gesprekken en wekelijkse groepssessies. In de nazorgsessies is er ruimte voor vrije inbreng, verdere verdieping en toepassing van een leven in herstel. Ook is de nazorg na de klinische behandeling van een verslaving gericht op het omgaan met triggers om een terugval te voorkomen en het leren herkennen van valkuilen. 

Heb je het vermoeden dat je verslaafd bent? Of kampt iemand uit je omgeving met een verslaving? Een verslaving overwinnen doe je niet alleen. Bij het team van medische professionals van een gespecialiseerde verslavingszorginstelling kun je terecht voor hulp en advies.

 

https://www.recoverymhc.nl/behandelingen/klinische-behandeling/