Gezonde Tip
Image default
Gewichtsverlies

Maakt elektrisch fietsen je slank?

Slank door elektrisch fietsen. Fietsen is bewegen en bewegen is altijd goed. Kun je echter ook afvallen met elektrisch fietsen?

Tegenwoordig zijn veel mensen in het bezit van een e-bike. Met een dergelijke fiets ga je een stuk sneller door de trapondersteuning. Er zijn beweringen dat je daardoor minder snel afvalt dan dat je op een gewone fiets rijdt. Hieronder lees je er meer over.

 

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een fiets die voorzien is van een elektromotor. Deze motor zorgt ervoor je ondersteunt wordt bij het trappen. Je kunt de ondersteuning in verschillende standen inschakelen van minder tot meer. De elektromotor wordt aangedreven door een accu. Deze accu moet je opladen op het moment dat hij (bijna) leeg is. Er zijn zowel nieuwe als tweedehands elektrische fietsen te koop en het aanbod breidt zich nog steeds uit. De snelheid van een e-bike is begrensd tot 25 kilometer per uur.

 

Fietsen en calorieën verbranden

Als je fietst dan beweeg je en door te bewegen verbrand je calorieën. Als je een uur op een gewone fiets met een snelheid van twintig kilometer per uur fietst, verbrand je tussen vijfhonderd en zeshonderd kilocalorieën. Doe je hetzelfde met een elektrische fiets dan verbrand je ongeveer de helft hiervan (bron: Libelle.nl). Natuurlijk hangt het werkelijke aantal verbrande calorieën af van zaken als je gewicht en de weersomstandigheden. Met fietsen verbrand je hoe dan ook calorieën. Zo lang je minder kilocalorieën verbrandt dan je opneemt, val je af.

 

Slank je af met elektrisch fietsen?

Op grond van bovenstaand voorbeeld val je sneller af van fietsen op een traditionele fiets dan een e-bike. Echter, de e-bike biedt een aantal voordelen, waardoor het verschil met een stadsfiets kan worden opgeheven. Ten eerste fiets je met een e-bike fiets sneller en daardoor vaak langere afstanden. Ten tweede pak je sneller een e-bike voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer. Hierdoor beweeg je vaker. De drempel om de elektrische fiets te pakken is veel lager.

 

Hoe kan je slanker worden met elektrisch fietsen

Ook zijn er veel mogelijkheden om met een elektrische fiets extra af te vallen. Hieronder een paar opties:

Maak voornamelijk gebruik van de laagste stand van de trapondersteuning.

Gebruik de e-bike voor woon-werkverkeer in plaats van de auto of het openbaar vervoer.

Ga vaker voor je plezier fietsen. Je komt immers veel verder en krijgt nieuwe dingen te zien in je omgeving.

Breng je kinderen met de e-bike naar school door er een fietskar achter te hangen. Dit is beter dan ze met de auto te brengen.

De prijzen van e-bikes dalen en het aanbod van tweedehands elektrische fietsen stijgt. De aanschaf hoeft dus geen groot probleem meer te zijn.

 

Hoeveel kun je afvallen met een e-bike?

Hoeveel kilo’s je kwijt kunt raken door elektrisch fietsen is lastig te zeggen. Er zijn namelijk verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Zo is je eigen gewicht bijvoorbeeld van belang. Voor sommige mensen is twee kilo afvallen genoeg, voor andere kan dit bijvoorbeeld tien kilo zijn. Daarnaast is het ook belangrijk in welk gebied je het meest fietst. Is het heel erg vlak, of zijn er ook heuvels te vinden? Ook ligt het eraan welke trapondersteuning je gebruikt. Hoe dan ook, met elektrisch fietsen kun je zeker slanker worden.