Gezonde Tip
Image default
Tandheelkunde

Adviezen tegen van Tandbederf van de Mondhygiënist Hoofddorp

Een gaatje ontdekken terwijl u minimaal 2 keer per dag poetst en optimaal flost! Lijkt wel ongeloofwaardig, maar volgens de tandartsen Hoofddorp komt dit veel meer voor dan er wordt gedacht. Tandbederf is de meest voorkomende tandheelkundige aandoening. Bijna elke persoon lijdt minstens een keer in zijn leven aan dit probleem maar gelukkig is er voor elk probleem, een oplossing.

Er zijn verschillende factoren die invloed uitoefenen bij de ontwikkeling van tandbederf. Denk aan de bacteriën in de mond, slechte mondhygiëne en de hoeveelheid suikerinname. Als de oorzaak niet tijdig wordt aangepakt, kan er bijvoorbeeld heftige pijn ontstaan. En dat kan je missen als kiespijn natuurlijk! Het is echter nog lastiger als je in het duister tast over de oorzaak van de pijn. Lees dus verder wat de mondhygiënisten Hoofddorp allemaal over tandbederf zeggen.

De symptomen

Wanneer u pas een gaatje ontdekt, is het echter al te laat om het tandbederf te voorkomen, maar u bent nog net op tijd om deze te herstellen. De meeste tandartsen zijn het met elkaar over eens wanneer er wordt gezegd dat u tandbederf op een vroege stadia zelf kan opsporen en daardoor ergste kan voorkomen.

In een vroeg stadium ervaart u nog geen pijn, maar wat u wel zult opmerken zijn de witte vlekken op het tandoppervlak. De tand blijft dan wel nog intact. Na verloop van tijd worden de witte vlekken bruinachtig en ontstaan er gaatjes. Deze kan zonder tijdige ingrijpen van een mondhygiënist alleen erger worden en veranderen in ontstekingen, ernstige kiespijn en eventueel tandverlies.

Enkele tekenen die u kunt merken zijn:

 • Kiespijn of pijn die ontstaat zonder duidelijke oorzaak
 • Tandgevoeligheid
 • Milde tot scherpe pijn in een tand bij het drinken van iets zoets, warms of kouds
 • Zichtbare gaten of kleine putjes in uw tand
 • Kauwproblemen
 • Zwelling of pus rond een tand

De oorzaken

De ontwikkeling van gaatjes wordt beïnvloed door verschillende factoren. Enkele oorzaken volgens de mondhygiënist Hoofddorp zijn:

 • Slechte mondhygiëne (onvoldoende poetsen en flossen vergroot de kans dat tandplak in tandsteen verandert, wat dus het voornaamste oorzaak is van gaatjes).
 • Een hoge suikerinname (denk hierbij ook aan verborgen suikers).
 • Lage speekselstroom (een lage speekselstroom is een risicofactor voor tandbederf).

Preventie

Behalve uw dagelijkse poets en flos routine, helpt regelmatige bezoek naar een mondhygiënist om tandbederf te voorkomen. Hier zijn enkele tips die de mondhygiënist Hoofddorp geeft om zelf gaatjes te helpen voorkomen:

 • Zorg ervoor dat u met fluoridetandpasta poetst.

Poets uw tanden minstens twee keer per dag met fluoridetandpasta en flos of gebruik een interdentale reiniger om tussen uw tanden schoon te maken.

 • Spoel uw mond na het eten.

Als u een hoog risico hebt op het ontwikkelen van gaatjes, is het aangeraden een mondspoeling met fluoride te gebruiken.

 • Vermijd frequent snacken.

Als u door de dag heen snackt of zoetigheid drinkt, komen er voortdurend mondbacteriën zuren aan die het tandglazuur kunnen vernietigen.

U bent er zich misschien nog niet zelf van bewust dat er in uw gebit een verrotting plaatsvindt en daarom is het belangrijk om regelmatig de mondhygiënist te zien, zelfs als u vindt dat alles in uw mond goed aanvoelt.

https://tandartsmondain.nl/mondhygienist/