Gezonde Tip
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Blessures tijdens de wintersport periode

Het is halverwege december, oftewel het wintersportseizoen komt steeds dichterbij. Het is in Nederland een populaire vakantiebestemming waar plezier en sport samenkomen. Helaas eindigt het voor veel mensen niet altijd met een pretje. Er zijn veel wintersporters die met een blessure thuiskomen. Dat kan de beste skiërs of snowboarders overkomen! Ongelukje zit in een klein hoekje.

 

Meest voorkomende blessures op wintersport 

Op wintersport kunnen er op meerdere manier een blessure ontstaan. Zo kun je uit een skilift vallen (of blijf je haken), vallen tijdens het skiën of snowboarden, uitglijden etc. De meeste ongelukken gebeuren (met name tijdens het skiën of snowboarden) in de namiddag. Dit heeft te maken met de textuur van de sneeuw (dalende temperatuur) en vermoeidheid. Niet gek dat vermoeidheid een grote factor speelt. Skiën of snowboarden is een veeleisende bezigheid en vraagt veel inspanning van de spieren (met name in de benen). Hierdoor kunnen de spieren later op de dag de ligamenten en pezen minder goed ondersteunen.

 Veelvoorkomende wintersport blessure zijn:

  • Knieklachten, zoals een gescheurde kruisband of verdraaide knie;
  • Heupklachten;
  • Wervelkolom gerelateerde klachten;
  • Botbreuken (met name in het scheenbeen of enkel);

 

Preventieve voorbereiding

Het is altijd mogelijk om het risico op een blessure te verlagen. Het is daarom verstandig goed voorbereid op wintersport te gaan. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Zorg voor de juiste spullen van goede kwaliteit, zoals een helm, schoenen, ski’s/snowboards etc. Zorg er ook goed voor dat alles goed zit. Bindingen die niet goed zitten, kunnen gevaarlijke gevolgen hebben.
  • Houd rekening met je eigen grenzen. Wintersport is weliswaar een sportieve vakantie, maar plezier blijft nog altijd centraal. Je hoeft je niet telkens te bewijzen door steeds over je eigen grens heen te gaan. Alleen onder goede begeleiding en als jouw gevoel klopt.
  • Zorg dat je fit bent voordat je op wintersport gaat. Zoals eerder vermeld, is skiën of snowboarden een veeleisende bezigheid. Het vraagt veel van de spieren, pezen en gewrichten. Probeer in de 6 voorafgaande weken wat spierversterkende oefeningen als squats, squat jumps, lunges, deadlift en planking. Naast deze spierversterkende oefeningen is het ook verstandig aan de conditie te werken. Dus sla zeker de cardio niet over in de voorbereiding!

B&B Healthcare beschikt over meerdere fysio’s voor wintersportblessures in Den Haag

https://benbhealthcare.nl/