Gezonde Tip
Image default
Aandoeningen en ziekten

Meer groente en minder koolhydraten eten

Eet je te weinig groente en zou je dat meer willen doen? Wil je minder koolhydraten eten? Of misschien wel allebei? Dat kan eenvoudig met een koolhydratenarm dieet. Veel dingen die wij standaard bij een maaltijd eten bevatten koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan pasta, rijst, pizza en wraps. Die kun je eenvoudig vervangen voor groentevarianten – minder koolhydraten, meer groenten! Maar er zijn ook andere recepten te vinden voor een volledig koolhydraatarme lunch bijvoorbeeld. Je kunt zelfs je broodje vervangen voor een goede portobello. 

 

Waarom koolhydraatarm eten?

Veel mensen hebben nog altijd het idee dat koolhydraten per definitie slecht zijn. Dat is niet helemaal waar. Het ligt namelijk iets complexer, net als koolhydraten zelf. Koolhydraten bestaan uit verschillende dingen, zoals zetmeel, vezels en suikers. Enkelvoudige koolhydraten bevatten vooral suikers. Het is geen nieuws dat die niet bepaald gezond zijn. Meervoudige koolhydraten bevatten juist meer vezels. Die meervoudige koolhydraten geven ook langer een verzadigd gevoel. Dit soort koolhydraten zitten in volkorenproducten, zilvervliesrijst en peulvruchten. Vandaar dat je beter volkoren brood kunt eten dan wit brood. 

 

Je kunt dus al de keuze maken om de juiste koolhydraten te eten om een gezondere levensstijl te onderhouden. Wel is het zo dat koolhydraten veel calorieën bevatten. Volkoren en witte producten verschillen wat dat betreft weinig van elkaar. Als je dus minder calorieën wil binnenkrijgen, kan koolhydraatarm eten een oplossing zijn om dit gemakkelijk te doen. Kies bijvoorbeeld een salade in plaats van een broodje kaas. Dat kan al snel veel schelen.

 

Als je toch je pasta of rijst wil

Het is niet altijd makkelijk om je koolhydraten te verbannen. Het hoeft natuurlijk niet. Maar er zijn steeds meer alternatieven voor onze standaard koolhydraatproducten zoals wraps, pizzabodems, pasta en rijst. Die worden dan gemaakt van groente. In groenten zitten al minder koolhydraten, maar vooral veel minder calorieën. En je kunt alsnog je maaltijd met (bloemkool)rijst of (courgette)spaghetti eten.