Gezonde Tip
Image default
Aandoeningen en ziekten

Alles over de Hernia Operatie: Voorbereiding, Procedure en Risico's

Een hernia kan leiden tot aanzienlijke beperkingen in het dagelijks leven, met pijn die non-stop aanwezig is. Wanneer geen enkele behandeling – medicatie, fysiotherapie of geduld – verlichting biedt, kan een operatie de enige oplossing zijn. MRI-beelden kunnen een duidelijke oorzaak tonen: verschoven herniaweefsel dat druk uitoefent op een zenuw. In dit artikel gaan we dieper in op de voorbereiding, de procedure en de risico’s van een hernia operatie.

Voorbereiding op de operatie

Voordat de operatie plaatsvindt, is een grondig neurologisch onderzoek essentieel. Hierbij worden de functies van de zenuwen en eventuele uitval vastgelegd. De anesthesioloog speelt een cruciale rol in de voorbereiding. Tijdens een preoperatief onderzoek worden de risico’s van de algehele anesthesie ingeschat. Operaties aan de lumbale wervelkolom, de meest voorkomende locatie voor een hernia, worden meestal uitgevoerd terwijl de patiënt op de buik ligt. De patiënt wordt onder algehele anesthesie gebracht, en een dunne buis wordt in de luchtpijp geplaatst om de ademhaling te waarborgen.

De operatieprocedure

De hernia-operatie is een minimaal invasieve ingreep, waarbij slechts een kleine huidsnede nodig is. Dit zorgt voor een snelle genezing en minimale littekenvorming. Tijdens de operatie bewaakt de anesthesioloog continu de vitale functies, zoals hartslag, bloeddruk en ademhaling. Er wordt gebruik gemaakt van een operatiemicroscoop om het operatiegebied optimaal te verlichten en te vergroten, wat de chirurg in staat stelt om met grote precisie te werken.

Het primaire doel van de operatie is het verwijderen van het herniaweefsel om de beknelde zenuw te ontlasten. Na het verwijderen van de hernia en het stoppen van eventuele bloedingen, wordt de wond gesloten. Meestal kunnen patiënten na ongeveer vijf uur, met begeleiding, opstaan en zelf naar het toilet gaan.

Risico’s van de operatie

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Bij een hernia-operatie zijn er algemene risico’s zoals complicaties met de anesthesie of problemen gerelateerd aan bestaande aandoeningen zoals diabetes of hoge bloeddruk. Daarnaast zijn er specifieke risico’s verbonden aan de positionering van de patiënt en de kans op infecties. Een operatieduur van meer dan twee uur verhoogt het risico op infecties, daarom wordt vaak preventief antibiotica toegediend.

Hoewel zenuwirritaties en -beschadigingen zeer zeldzaam zijn, is er altijd een kans dat een nieuwe hernia zich in de toekomst ontwikkelt. Dit wordt een recidief genoemd.

Een hernia operatie kan een effectieve oplossing zijn voor patiënten die lijden aan ernstige pijn en beperkingen veroorzaakt door een hernia. Het is een minimaal invasieve procedure die aanzienlijke verlichting kan bieden. Echter, net als bij elke operatie, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de voorbereiding, de procedure zelf en de potentiële risico’s. Meer informatie over hernia operaties vindt u op Hernia-weg.nl.