Gezonde Tip
Image default
Gezondheid van vrouwen

Minder pijnklachten door podotherapie

Leven met pijn vergt veel van iemand. Als u constant door pijn beperkt wordt in uw bewegingsvrijheid en bij alles wat u doet moet opletten om die pijnklachten niet erger te maken, lijkt het wel alsof u nergens anders meer aan kunt denken.De specialisten van podotherapie Zaandstad helpen u graag professioneel verder met alle aan de voeten gerelateerde pijnklachten en ongemakken.

Wat is podotherapie?

Podotherapie is afgeleid van het Latijnse woord “podos”, wat voet betekent. Letterlijk vertaald spreken we dus van voettherapie en die term dekt eigenlijk volledig de lading. Podotherapie valt onder de paramedische beroepen en is bovendien een beschermd beroep, enkel wie de HBO-bacheloropleiding met succes heeft doorlopen en ingeschreven staat in het kwaliteitsregister van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten, mag zich deze titel eigen maken.

Een podotherapeut werkt zowel curatief als preventief door het behandelen van patiënten met voetklachten of klachten die ontstaan omwille van een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon.

Voor welke klachten kan u bij podotherapie Zaandstad terecht?

U kunt bij podotherapie Zaandstad terecht als patiënt met pijn, ongemakken en klachten in het onderlichaam die hun oorzaak vinden in de voeten. Zo worden onder meer behandelingen voorzien voor:

  • Standafwijkingen van de voeten
  • Klachten door overbelasting van de voeten
  • Afwijkend looppatroon
  • Sportblessures
  • Ingegroeide teennagels, eeltvorming en likdoorns
  • Voetproblemen die optreden bij diabetes en reuma

Tijdens een eerste afspraak bij podotherapie Zaandstad zal steeds een grondig diagnostisch onderzoek uitgevoerd worden dat ervoor zorgt dat aan de ene kant de klachten duidelijk geanalyseerd kunnen worden en dat aan de andere kant verschillende onderzoeken de oorzaak ervan kunnen aantonen. Van daaruit kan dan een specifiek behandelplan opgemaakt en opgestart worden.

Wat zijn de meest toegepaste behandelingen bij podotherapie Zaandstad?

Podotherapie makt gebruik van verschillende behandelingsvormen om pijn te verminderen en de voet- en loopstand te verbeteren. Welke therapie voor welke klacht het meest geschikt is, kan pas na lichamelijk onderzoek en analyse van de voeten bepaald worden en verschilt van patiënt tot patiënt. De combinatie van podotherapeutische inlegzolen en rek en strekoefeningen zal als basis dienen voor het opmaken van het behandelplan.

Podotherapeutische inlegzolen

De meest gebruikte behandeling bij podotherapie Zaanstad is de zooltherapie. De inlegzolen hebben als doel de voetstand of het looppatroon van de patiënt te corrigeren en worden op maat gemaakt. Op die manier worden curatief pijnklachten verholpen, maar wordt ook preventief gewerkt door het vermijden van overbelasting, het vermijden van slijtageklachten en het ondersteunen van een evenwichtig looppatroon. Het vervaardigen van podotherapeutische inlegzolen is precisiewerk, een verschil van enkele millimeter kan namelijk al een andere voetstand of stap veroorzaken met pijn en ongemakken tot gevolg.

Rek- en strektherapie

Rek en strekoefeningen bij podotherapie Zaandstad worden gebruikt als aanvullende therapie en hebben als doel de pezen en spieren voor te bereiden op belasting. Met het ouder worden, korten spieren in en worden ze minder soepel, door de juiste rek en strekoefeningen kan die soepelheid terug vergroot worden. Ook de gewrichten krijgen hierdoor een grotere beweeglijkheid en het helpt de bloedcirculatie in de spieren te optimaliseren.

Directe toegankelijkheid

Podotherapie Zaandstad heeft ervoor gekozen om direct toegankelijk te zijn, wat wil zeggen dat u ook zonder doorverwijzing van uw huisarts met uw pijn, klachten en ongemakken kunt langskomen. Vraag wel best na bij uw zorgverzekeraar of hij podotherapeutische behandelingen vergoedt die zonder doorverwijzing opgestart werden.