Gezonde Tip
Image default
Geestelijke gezondheid

Aan je geestelijke gezondheid werken door fysiek bezig te zijn

Je geestelijke gezondheid is een groot goed. We leven in een wereld waarin de natuurlijke balans van ons leven makkelijk verstoord wordt. We werken veel, krijgen teveel prikkels binnen via moderne social media kanalen, het wereldnieuws is meestal om te huilen. En daarnaast jongleren we ook nog eens met werk, kinderen en een sociaal leven. Geen wonder dat in een jaar tijd het aantal burn-outs in Nederland met maar liefst 10% is gestegen. We willen steeds efficiënter zijn maar juist door de gevolgen van dat streven worden we steeds inefficiënter. Wat kun je eraan doen? Sporten is één van de methodes die je kunt gebruiken om meer rust in je hoofd te creëren.

Wat gebeurt er in je hoofd wanneer je sport?

Je hersenen werken doordat energiestroompjes door worden gegeven via neurotransmitters. Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat een toename van neurotransmitters een positief effect heeft op je geheugen en om stress te verminderen. Een aantal van deze transmitters zoals serotonine, dopamine en endorfine hebben een positief effect op je gevoel van welzijn. Door te gaan sporten komen deze stoffen vrij in je hoofd en helpen dus om minder stress te ervaren. Daarnaast voorkomt het stress omdat het effect van een andere neurotransmitter, cortisol, wordt geneutraliseerd. Het beloningssysteem van je brein wordt tijdens het sporten geactiveerd waardoor je een voldaan gevoel krijgt wanneer je iets hebt gepresteerd.

Hoe intensief moet je sporten?

Dat ligt helemaal aan jezelf. Sommige mensen zijn erg competitief ingesteld en willen op iedere wedstrijd in de sportprijzen vallen. Andere mensen willen vooral alleen of in een klein groepje aan hun gezondheid werken. Wanneer je niet weet wat voor persoon je precies bent, is het aan te raden om gewoon verschillende activiteiten uit te proberen. Dat betekent helemaal niet dat je naar een sportschool of –vereniging toe hoeft. Een flink stuk fietsen of wandelen, of samen met vrienden iets gaan doen kan dezelfde mentale voordelen opleveren als intensief sporten.