Gezonde Tip
Image default
Aandoeningen en ziekten

Het verschil tussen pre workout en creatine

We gaan het hebben over de twee meest populaire voedingssupplementen wat er op de markt te krijgen zijn. Beide kunnen uiterst effectief zijn en winst opleveren op kracht en hypertrofie. Maar moet je er nou maar een van nemen? Of allebei? Of, als je er maar een van hoeft te nemen, welke zou het dan moeten zijn? Deze blog gaat over alles wat je zou moeten weten over deze twee supplementen.

Wat is creatine

Creatine is tegenwoordig het meest gebruikte sportsupplement op de markt. Dat komt omdat het ook het meest bestudeerde EN het meest effectieve is. Creatine is een niet-eiwitvormend aminozuur dat van nature voorkomt en van vitaal belang is voor de basisfuncties van het leven. Het speelt een vitale rol bij de her synthese van een energierijk fosfaat, ATP genaamd, via het metabole systeem dat bekend staat als het fosfagene systeem, dat energie levert tijdens kortdurende en intensieve evenementen zoals gewichtheffen. ATP, ook bekend als de “energievaluta” van ons lichaam, is de verbinding die daadwerkelijk energie levert voor spiercontracties, wat betekent dat zonder voldoende creatine onze trainingen er sterk onder zullen lijden. Hoewel we van nature al enige creatinevoorraden hebben, zijn deze over het algemeen slechts voor 60-80% gevuld, afhankelijk van je dieet. Daarom vullen creatine supplementen deze voorraden alleen maar aan, zodat we op 100% kunnen werken.

Wat is pre workout

Een “pre-workout” is een verzamelnaam voor elk supplement dat kort voor een training moet worden ingenomen om de prestaties te verbeteren. Hoewel verschillende pre-workouts hun eigen mix en doses van verschillende bestanddelen kunnen bevatten, zijn er een paar gemeenschappelijke ingrediënten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende ingrediënten in pre-workouts: cafeïne, bèta-alanine, arginine en L- Citrulline. Elke pre-workout op de markt kan enkele van deze, al deze, meer dan deze, of verschillende hoeveelheden bevatten. Daarom is het moeilijk te zeggen of ze “werken”, maar in het algemeen wel. In de ISSN-stand over energydranken staat bijvoorbeeld dat energydranken over het algemeen een voordeel lijken te hebben wat betreft het verbeteren van de prestaties. Dat gezegd zijnde, het belangrijkste ingrediënt dat verantwoordelijk is voor de waargenomen verbeteringen is cafeïne. Creatine is soms ook al toegevoegd aan de pre workout.

Is pre workout slecht voor je

Een van de belangrijkste ingrediënten van pre-workout is cafeïne, die iemand alerter en energieker maakt voor de sportschool. Gemengd met cafeïne kunnen de andere ingrediënten in pre-workout de bloedstroom beïnvloeden, waardoor dit een potentieel gevaarlijk supplement is voor mensen met hartaandoeningen of een hoge bloeddruk. Vanwege deze complicaties is het altijd het beste om met een arts te praten voordat je nieuwe supplementen aan je dieet toevoegt. Een arts kan goed bepalen of een pre workout slecht voor je is.

https://trainandgain.nl/is-pre-workout-slecht-voor-je/