Gezonde Tip
Image default
Aandoeningen en ziekten

Kaakbotverlies

Kaakbotverlies is het risico dat je loopt bij bloedend tandvlees en of ontstoken tandvlees. Bij kaakbotverlies kunnen de tanden, kiezen en implantaten los komen te zitten en uitvallen. In ons speeksel komen er meer dan 600 soorten bacteriën voor. In 1 milliliter speeksel zit er wel meer dan honderd miljard bacteriën. De bacteriën ontstaan door het voedsel dat wij nuttigen, als door de mensen in onze omgeving. Bij tandvleesontsteking, ook wel parodontitis genoemd, zorgen de afvalstoffen van deze bacteriën dat er botafbraak ontstaat. Door de schadelijke afvalproducten, die deze bacteriën afscheiden, wordt het steunweefsel van de tanden en kiezen aangetast. Daarnaast dringen sommigen van deze bacteriën het lichaam binnen via de pockets. De pocket is de ruimte tussen het tandvlees en de tand.

Oorzaken van kaakbotverlies

Niet alleen parodontitis zorgt voor kaakbotverlies. Sommige personen hebben geen last van parodontitis, maar hebben wel de bacterie in hun speeksel die zorgt voor kaakbotverlies. Het gaat om de Eeninobacillus Actinomycetemcomitans bacterie. Ook roken versnelt het proces van kaakbot afbraak. Dit, aangezien bij rokers de tandvleesontsteking slechter herstelt. Een van de bijwerkingen van het gebruik van medicamenten is een droge mond. Een droge mond heeft tot gevolg dat de zelfreinigende functie van het speeksel in de mond afneemt. Diabetici hebben ook een verhoogde kans op het ontwikkelen van parodontitis. Dit, vanwege de afnemende weerstand door de hoge bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan parodontitis ook genetisch overgedragen zijn. Zo heb je families die veel meer ontstekingseiwitten bij parodontitis produceren. Hormoonschommelingen kan ook aangemerkt worden als een oorzaak van parodontitis. Hormoonschommeling maakt dat vrouwen vatbaarder zijn voor ontstekingen in de mond. Bijvoorbeeld in de puberteit, tijdens de menstruatie, bij het gebruik van anticonceptiepillen, tijdens de zwangerschap en de menopauze.

Hoe kaakbotverlies te voorkomen?

Met de juiste instructiesvan de tandarts Amstelveen en mondhygiënist kun je je mondhygiëne verbeteren en zo kaakbotverlies voorkomen. Het regelmatig poetsen, rageren en flossen verwijdert tandplak en vermindert de kans op tandvleesontsteking. Met een tongschraper of tongborstel verwijder je de overtollige bacteriën op de tong. Dagelijkse mondhygiëne en het regelmatig bezoeken van de tandarts en mondhygiënist kan je tandvlees doen herstellen en voorkomen dat zich nieuwe tandontstekingen ontwikkelen. Een goede mondhygiëne heeft ook bij diabetici een positieve werking, daar dit bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerwaarde.

https://tandartskeizerkarelpark.nl/