Gezonde Tip
Image default
Aandoeningen en ziekten

Sportblessures

In Nederland zijn er miljoenen mensen die een sport beoefenen, van jong tot oud. Dat is natuurlijk ook niet gek, aangezien sporten goed is voor zowel lichaam en geest. Echter kan er tijdens iedere sport een blessure ontstaan. Volgens NOC NSF lopen ieder jaar ongeveer 3 tot 4 miljoen mensen een sportblessure op. Sommigen hiervan moeten zelfs volledig stoppen met het beoefenen van hun sport. Reden genoeg op hier dus veel aandacht aan te schenken, aangezien veel sportblessures te voorkomen zijn.

 

Hoe ontstaat een sportblessure?

Een sportblessure kan op verschillende manieren ontstaan. Sommige blessures komen vaker voor bij specifieke sportsoorten. Zo ontstaan erbij sporten als volleybal, honkbal en handbal meer bovenarm en schouderblessures en bij tennis en voetbal veelal knie en enkelblessures. Neemt natuurlijk niet weg dat een voetballer geen schouderblessure kan krijgen of een volleyballer geen knieblessure. Maar de kansen zijn anders verdeeld.

In de meeste gevallen ontstaat een sportblessure tijdens een verkeerde beweging of door overbelasting. Bij contactsporten kan het ook ontstaan tijdens een duel. Maar ook een slechte warming-up vergroot de kans op een sportblessure. Naast deze genoemde oorzaken kan er ook sprake zijn van andere onderliggende oorzaken. Denk hierbij aan sporters met overgewicht, slechte conditie, gebruik van verkeerde oefenmaterialen of verkeerde schoenen. Dit laatste zie je veel bij o.a. hardlopers. Maar ook een bekkenscheefstand of een afwijkend looppatroon (bijv. O-benen, platvoeten etc.) kunnen een oorzaak zijn van een sportblessure.

Een sportblessure is:

  • Een spier dat te ver uitrekt;
  • Een gescheurde spier of pees;
  • Een botbreuk;
  • Gewricht wordt de verkeerde kant op geduwd of getrokken;

 

Hoe kan ik een sportblessure zoveel mogelijk voorkomen? 

Gelukkig zijn er manieren om de kans op een sportblessure te verkleinen. We benoemen bewust de kans, aangezien een botsing of een val altijd kan gebeuren waar je niet altijd invloed op hebt. Wij geven enkele adviezen om sportblessures te voorkomen: 

  1. Besteed veel aandacht aan de warming-up en cooling-down. Het is belangrijk om de spieren op te warmen voordat je intensief gaat sporten.
  2. Zorg voor een goede trainingsopbouw. Als je bijvoorbeeld een zomer lang niet hebt gesport, dan adviseren wij je training rustig op te bouwen. In de praktijk zien wij veel sporters die te intensief zijn gaan sporten na een lange tijd rust.
  3. Zorg voor een goede levensstijl en voorkom overgewicht.
  4. Bezuinig niet op schoenen (vooral bij hardlopers bijvoorbeeld). We zien veel hardlopers die naar de praktijk komen omdat zij klachten ervaren. In veel gevallen vragen wij naar de schoenen en ligt hier vaak de oorzaak. Investeer in goede schoenen en je merkt snel dat de prestaties zullen verbeteren maar dat je de kans op een sportblessure verkleint.

 

Sportblessure naar sporttak 

Wij vinden het ook leuk om enkele feitjes rondom de sportblessures per sporttak met jullie te delen. 

  • De meeste sportblessures ontstaan tijdens het hardlopen (22%); Veldvoetbal komt overigens op plek 2 met een aandeel van 21%
  • Blessures aan de knie en been zijn de meeste voorkomende sportblessures
  • Moutainbiken is de meest risicovolle sport per 1000 sporturen;
  • De meeste fitness blessures ontstaan tussen de leeftijd van 35 en 54 jaar.

 

Fysiotherapie bij sportblessures

B&B Healthcare is een erkend fysiotherapiepraktijk in Den Haag en omgeving en beschikt over meerdere sportfysiotherapeuten. Zij hebben veel kennis en ervaring met het behandelen van sportblessures. Ieder van onze sportfysiotherapeuten hebben hun eigen passie en kennis van specifieke sporttakken. Zo kunnen wij de juiste sporter aan de juiste fysiotherapeut koppelen.

 

https://benbhealthcare.nl/